Tehnologie

Avantajele utilizarii plitelor incorporabile cu inductie in bucatarie

Uneori, suntem destul de conservatori cand vine vorba de cum ne organizam lucrurile in bucatarie si, in majoritatea cazurilor, optam pentru plite incorporabile care functioneaza pe baza de gaz. Insa, in ciuda acestui lucru, plitele incorporabile cu inductie castiga din ce in ce mai multi fani, mai ales pentru ca ajuta la mentinerea unei temperaturi acceptabile in bucatarie ( lucru foarte util in zilele toride de vara).

Plitele si aragazurile care functioneaza pe baza de gaz au fost mult timp favorizate, atat de bucatarii profesionisti, cat si de cei amatori. Cand vine vorba de protejarea mediului si de eficienta energetica, cele care functioneaza pe baza de inductie sunt mult mai utile. Acest lucru, corelat cu cresterea preturilor la gaze, imbunatatirea tehnologiei si constientizarea avantajelor inductiei, explica de ce tot mai multi bucatari opteaza pentru plita incorporabila.

Steve Hobs, directorul FSE, declara ca aceasta “mutare”de la gaze catre echipamente electrice, inclusiv catre inductie, din ultimii ani, este incontestabila. Se poate observa cum acum aproximativ trei sau patru ani, oamenii preferau plite incorporabile pe gaz intr-o proportie de vreo 70-80 la suta mai mult decat in prezent, cand tot mai multi proprietari opteaza pentru plite incorporabile.

Pretul gazelor care a crescut considerabil in acesti ani este unul dintre motivele pentru care tot mai multi romani opteaza pentru plite incorporabile cu inductie.

Desi atat bucatarii profesionisti cat si cei amatori prefera gatitul pe gaz, treptat, invata sa se increada si sa foloseasca corespunzator si tehnica inductiei. In general, tot mai multi oameni sunt curiosi, atunci cand viziteaza magazine specifice, care sunt particularitatile gatitului pe baza de inductie, pentru a lua o decizie inteleapta atunci cand au de ales intre o plita incorporabila pe baza de gaz si una pe baza de inductie.

Cum functioneaza plitele incorporabile cu inductie?

Inductia functioneaza prin transferul unui curent alternativ printr-o bobina feromagnetica, creeand un camp magnetic sub capul ceramic al unei plite care transfera caldura direct catre o tava.

Spre deosebire de gazul sau energia electrica traditionala, gatitul prin inductie functioneaza numai atunci cand tigaia este plasata in aceasta zona magnetica, astfel incat energia va fi indreptata numai in acele locuri in care este necesar.

Atunci cand utilizezi o plita incorporabila cu inductie, mai mult de 90% din fiecare kilogram cheltuit pe energie merge direct in tigaie. Gazul ofera mai putin de 50%, iar plitele electrice traditionale aproximativ 60%.