Afaceri

Grevistii de la Iberia s-au ciocnit cu politia

Grevistii sindicalisti s-au ciocnit cu Politia in Aeroportul Barajas din Madridin prima zi dintr-o saptamana lunga de greva impotriva taierii a 3.800 de locuri de munca la Iberia.

Peste 80 de zboruri anulate din cauza seriei de cinci zile de greva

Sute de muncitori au inundat Terminalul 4 de la Barajas – cel mai mare aeroport din Spania – pentru a protesta zgomotos, scandand si fluierand, iar unul dintre grupuri a ocupat scaunele si a reguzat sa se miste. Aproximativ 2.000 de oameni au demonstrat in afara terminalului.

Politistii au lovit cativa grevisti cu batoane de revolta pentru a ii tine departe de usile aeroportului international si au scos multi altii cu forta in afara terminalului. Cel putin cinci protestatari au fost arestati.

Grevele anterioare au produs Iberiei pagube intre 2 si 3 milioane de euro pe zi

Zboruri ale altor companii aeriene au fost intarziate pe aeroporturile din Spania, inclusivla Madrid si Barcelona, din cauza faptului ca manipulatorii de bagaje ai celor de la Iberia, care lucrau si pentru alte companii, s-au alaturat grevistilor.

Stewarzii si personalul de la sol vor tine trei serii de cinci zile de greva in februarie si martie pentru a protesta impotriva planurilor conducerii de a taia numarul locurile de munca si salariile. Un procent de 10% din zborurile de lunga distanta si jumatate din zborurile interne vor fi retinute la sol saptamana aceasta.

Sindicatele au inceput greva de dimineata, cu demonstratii la majoritatea aeroporturilor din Spania, inclusiv cel din Barcelona. In timpul unui mars de 8 km in jurul aeroportului, protestatarii au invinuit managerii britanicide la grupul IAG, detinatiatorul companiei, pentru amenintarile de taieri de locuri de munca in Spania.

Demonstrantii au fluturat steaguri spaniole si banere inscriptionate cu ”Britanici plecati acasa”.