Afaceri

Esecul – sau cheia succesului fiecaruia dintre noi

Texanii au o atitudine de invidiat: daca tot este sa dai faliment, atunci sa fie unul spectaculos. Nimanui nu-i place sa recunoasca ca a avut un esec..personal, prefesional. Majoritatea se tem atat de mult de esec incat devine o fobie pentru ei. Insuccesul aduce cu el si incapacitatea de a-ti asuma riscuri.
Unul dintre autorii ultimei carti studiate ”Jurnalul unui milionar”, Steven K. Scott spunea despre legea invatarii: “Esecurile sunt a doua categorie de profesiori pe care ii avem. Nu le dispretuiti invatati din ele.”

Esecul in forma lui initiala: “Nerealizare a unei acţiuni la care s-a depus un efort fizic sau intelectual susţinut; insucces”. Pentru mine esecul inseamna neatingerea unui obiectiv stabilit pentru care depui un efort sustinut.

Efortul pe care il depunem genereaza dimensiunea esecului. Cu cat efortul este mai mare cu atat esecul e mai mare si automat si dezamagirea. Asta nu inseamna ca trebuie sa depunem mai putin efort ci doar sa folosim situatia creata de esec pentru a invata si a nu repeta greseala care a generat esecul.

De multe ori luam in tragic un esec insa oamenii puternici invata din esec si nu il considera un blestem, sau incep sa aiba pareri gresite despre ei. De ce scriu despre esec, pentru ca toate viata am fugit de el considerand ca un esec ma poate distruge mental si nu pot trece mai departe. Totusi nu a fost asa, am invatat din fiecare esec pe care l-am avut si am folosit in favoarea mea tot ce a rezultat din acel esec. Am invatat ca atunci cand ti se inchide o usa poti deschide o fereastra sau iti poti construi propria cale de acces. Toate astea pentru a obtine ceea ce mi-am propus.

NE confruntam zilnic cu esecuri doar ca uneori ne-am obisnuit atat de mult cu ele ca nu le mai consideram esecuri. De ex. Faptul ca nu reusim sa ajungem la timp la o intalnire este un esec de dimensiuni mici insa ne-am obisnuit cu el, face parte din viata noastra si nu mai luam in tragic. In schimba daca pierdem un contract mare acela este un ESEC. Nu te obisnuiesti niciodata cu esecul insa treptat inveti sa il accepti si sa inveti din el astfel incat sa faci din fiecare esec o treapta catre succesul tau.

De curand am pierdut un contract care implinise de curand 4 ani. A generat foarte multi bani, foarte multe relatii, am invatat foarte multe. Totusi nu am reusit sa-l salvez si a trebuit sa-l accept ca atare, a trebuit sa accept ca eu sau echipa MEA a avut un ESEC. L-am acceptat si am aplicat masuri de prevenire ale unor astfel de intamplari. Imi place sa cred ca avem un succes…

Va urma 🙂