Sanatate

Dinti mai curati si mai albi

Fiecare dintre noi tanjeste dupa un zambet alb, stralucitor. In adolescenta de obicei avem dintii albi si un zambet stralucitor, dar de-a lungul anilor dintii se pateaza.Cel mai popular tratament dentar in zilele noastre este albirea dintilor.
De la introducerea procedurilor de albire la domiciliu, peste 15 milioane de nord-americani au folosit tehnica de albire pentru dintii lor. In fiecare an, acestei cifre se adauga inca 2-3 milioane de oameni care cer stomatologilor aceste servicii.

Aceasta cerere este in crestere constanta de la an la an, datorita, printre altele, si necesitatii de „re-albire” intre 2 si 5 ani de la albirea initiala. Recolorarea dintilor este datorata acelorasi factori care au produs colorarea initiala: varsta, cafea, ceai, fumat si/sau diverse alimente. Considerand ca pana in urma cu un deceniu, albirea dintilor la domiciliu nu era cunoscuta si ca procedura de albire in cabinet era limitata ca efect si folosire, aceasta rapida acceptare in randul pacientilor preocupati de aspectul dintilor lor nu este decat un fenomen spectaculos. Totusi, nu este surprinzator. Inca din timpuri stravechi, stomatologii au oferit modalitati de tratament in concordanta cu dorintele pacientilor.

Procesul chimic care sta la baza albirii este simplu. Peroxizii si peroxizii tamponati sunt adusi in contact intim cu dintele, oxigenul fiind eliberat din aceste materiale si descompus in partile sale componente. Oxigenul se combina cu moleculele de culoare depuse la nivelul structurii reticulare a smaltului si canaliculelor dentinare, crescandu-le gradul de solubilizare. Produsii de degradare rezultati in urma albirii includ: oxigen, apa si amoniac, produsi existenti in mod normal in organismul uman. Produsele destinate albirii sunt sigure pentru ca componentele lor sunt sigure. Tehnica de albire la domiciliu (in timpul noptii) Aceasta este cea mai populara tehnica de albire, procedeu oferit de mai mult de 75% dintre stomatologi. Reprezinta in primul rand o utilizare eficienta a timpului petrecut pe scaunul stomatologic, deoarece cea mai mare parte a tehnicii este realizata de catre pacient la domiciliu.

Pacientul foloseste o gutiera individualizata realizata in cabinetul stomatologic, iar tratamentul este monitorizat de catre medic. Exista proceduri diverse de realizare a albirii la domiciliu. Din categoria peroxizilor de carbamida fac parte: Ultradent’s Opalescence, un gel de albire vascos disponibil in seringi de unica utilizare; Den-Mat’s Rembrandt, familiar multor pacienti din SUA datorita publicitatii la pastele de dinti; American Dental Hygienics’ Trio, care ofera pacientului un nivel progresiv de albire (11%® 13%® 16%) pe masura avansarii tratamentului; Discus Dental’s Excel-NSF, destinat reducerii sensibilitatii dentare in timpul albirii si dupa tratamentul de albire. Peroxidul netamponat a fost incorporat in Discus Dental’s Day White, un material de albire portionat in doua lacasuri separate.

Cele doua componente sunt amestecate in canula seringii, cu putin timp inainte de folosire. Albirea in cabinetul stomatologic: Unii stomatologi prefera sa aiba un control direct asupra procedurii de albire, folosind tehnica albirii in cabinet (cunoscuta si sub numele de albire puternica). Tratamentul este realizat sub directa supraveghere a personalului medical, fiind oferit ca serviciu de circa 50% dintre medicii stomatologi. Unii pacienti prefera confortul tratamentului de albire realizat in cabinet celui la domiciliu. Tratamentul de albire in cabinet este in general mai scump, datorit timpului suplimentar de ocupare a scaunului stomatologic. Albirea puternica este un adjuvant eficient in acele cazuri in care albirea la domiciliu a avut rezultate limitate. Albirea in cabinet si cea la domiciliu ar trebui sa fie mijloace complementare de imbunatatire a rezultatelor estetice ale pacientilor.

Exista multiple sisteme disponibile pentru albirea in cabinet: Discus Dental’s White Speed combina peroxidul de hidrogen cu peroxidul de carbamida in vederea obtinerii unui efect eficient de albire ce poate fi continuat prin albirea la domiciliu. In aceasta tehnica nu este necesara nici izolarea tesuturilor si nici nu este ocupat scaunul stomatologic un timp indelungat. Ultradent’s Opalescence Xtra contine caroten care absoarbe caldura degajata in timpul fotopolimerizarii si creste viteza si intensitatea albirii. Xtra poate fi folosit cu o diga obisnuita. Den-Mat’s Accelerate contine 35% peroxid de carbamida care poate fi folosit direct pe dinti sau plasat intr-o lingura, fara ajutorul digii. Shofu’s HiLite este un produs de albire care contine 35% peroxid de hidrogen activat prin fotopolimerizare si care isi schimba culoarea din verde in alb pe masura albirii dintilor. Albirea dintilor cu ajutorul laserului: Folosirea razelor luminoase continue pentru a imbunatati efectul de albire este o tehnica destul de noua. Aceasta tehnica a fost descrisa pentru prima data de Dr. David Yarborough in 1996.

Unele dintre aceste sisteme folosesc lasere pe baza de argon si/sau dioxid de carbon pentru initierea procesului de albire, iar altele folosesc raze luminoase non-laser mult mai puternice. Cu toate ca aceasta tehnica implica un cost mai ridicat, exista pacienti care sunt dispusi sa-l suporte pentru a obtine un beneficiu suplimentar de confort si noutate. Se pot folosi: razele luminoase Kreativ Kuring si Power Bleaching pentru potenta albirea. Tehnica cu Kreativ’s PowerGel se bazeaza pe un proces de albire fotochimica cu lungimi de unda specifice, fiind activat prin intermediul unei surse luminoase xenon-halogen. Timpul necesar albirii unei hemiarcade este de circa 30 minute. Agenti de albire fara prescriptie medicala Unele dintre materialele de albire care pot fi procurate fara prescriptie medicala sau prin intermediul reclamelor TV sunt ineficiente, iar altele pot avea un efect distructiv asupra smaltului si dentinei.

Acelea care contin acizi (acetic, citric, etc.) pot, in timp, sa dizolve structurile dure dentare, crescandu-le predispozitia la carie, colorare si hipersensibilitate. O parte din acesti agenti de albire ieftini pot contine particule de dioxid de titan care imbraca temporar smaltul, dand impresia ca dintele este mai alb, cel putin pana la prima masa. Produsele care presupun gutiere de albire realizate de pacient prin incalzirea lor la domiciliu sunt de asemenea o problema, pentru ca pot produce iritatii si distructii ale tesuturilor gingivale. Pacientii care aleg in mod constient sa evite diagnosticul, tratamentul si supravegherea personalului medical specializat prin trucuri de albire ieftine se expun unui risc crescut de imbolnavire ulterioara a tesuturilor dentare.

Sensibilitatea post-albire: Problema usoarei sensibilitati dentare in urma tratamentului de albire este destul de des intalnita. Apare mai frecvent la pacientii care folosesc peroxidul de carbamida 10-20%. Din fericire, este temporara si putin dureroasa. In cazul pacientilor care folosesc peroxidul de carbamida 16-35% creste posibilitatea aparitiei sensibilitatii post-albire. O singura aplicare de fluorura de sodiu neutra este de obicei suficienta pentru a elimina aceasta sensibilitate; in cazuri foarte rare, sunt necesare doua aplicatii. Fluorura de sodiu poate fi de asemenea introdusa in gutiera de albire si aplicata pe intreaga arcada. Albirea poate fi reluata imediat.