Casa

Cosurile de fum – avantajele & dezavantajele principalelor categorii

cosuri de fum Max StylPornind de la o metoda arhaica de constructie ajungem la primul model de cos, respectiv cosul de fum zidit din caramida. De-a lungul anilor, cosurile realizate din caramida si-au pierdut din popularitate pentru ca nu mai corespund puterilor termice specifice tehnologiilor de astazi, din aceasta cauza ele nereusind sa elimine propice fumul la suprafata.

De asemenea, modalitatea prin care se realizeaza dimensionarea caramizilor este una defectuoasa, procesul de constructie ajugand sa se intinda pe un interval temporar indelungat, de cateva saptamani sau mai mult. In plus, cosurile de fum executate din aceste structuri retin umezeala din jur, ceea ce inseamna ca durata lor de viata va fi diminuata. Asadar, am amintit cateva dintre dezavantajele acestei categorii, una care pana nu demult a constituit un punct de reper pentru bunicii nostri.

Pornind de la aceste dezavantaje, specialistii din acest domeniu au adus pe piata conceptul de cos de fum prefabricat, acesta putand fi constituit dintr-un metal stabil, precum inoxul, ori din ceramica. Atributul „prefabricat” se raporteaza la faptul ca fiecare piesa este construita intr-o companie specializata, urmand ca intreg ansamblul sa fie montat la fata locului. Astfel, se nasc urmatoarele tipuri de cosuri de fum Max Styl:

Dublu perete cu termoizolatie. Numele este unul sugestiv, avand in vedere faptul ca termoizolatia se taseaza intre doua pelicule subtiri confectionate din metal. Fiecare portiune de metal poate lua forma unui cilindru, cei doi cilindrii fiind despartiti de stratul de termoizolatie.

Structurile izolate cu aer. Arhitectura pe care o infatiseaza modelele izolate cu aer este intr-o mare masura asemanatoare cu cea anterioara, diferenta fiind aceea ca se elimina termoizolatia, optandu-se in schimb pe o zona inchisa ermetic. Asadar, stratul liber dintre cei doi cilindrii este reprezentat de o pelicula de aer.

Structurile aerisite. Pornind de la aceleasi principii de constructie, modelele in cauza poseda abilitatea de a controla scaparile de gaze prin intermediul aerisirii lor centrale. Avantajul este reprezentat de faptul ca ele sunt mult mai sigure pentru locuintele autohtone.

Avand in vedere diversitatea cosurilor de fum intervin tot mai multe nelamuriri din partea proprietarilor, fiecare in parte intrebandu-se care este modelul potrivit necesitatilor sale. Pornind de la aceste nevoi stringente ne-am gandit sa va impartasim cateva sfaturi care va pot fi utile pentru o decizie corespunzatoare.

In primul rand, dumneavoastra trebuie sa constientizati faptul ca fiecare model in parte beneficiaza de avantajele si dezavantajele sale. Structurile zidite impun o eleganta aparte la nivelul constructiei, in timp ce modelele prefabricate sunt mult mai facil de instalat, devenind si mai accesibile pentru buzunarul dumneavoastra. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca fiecare cos de fum este proiectat pentru o anumita gama de combustibili, dar si pentru o anumita sursa de caldura.

Unele functioneaza de minune in compania centralelor termice, altele sunt compatibile doar cu seminee ori sobe. Toate aceste detalii devin semnificative in momentul in care doriti sa efectuati o astfel de investitie, cel mai important fiind sa alegeti un model care corespunde cerintelor sursei de caldura la care va fi racordat, pentru ca abia mai apoi sa luati in considerare deisignul pe care vi-l imaginati.