Afaceri

Ce trebuie sa stii despre marca inregistrata comunitara

O marca poate fi inregistrata atat de o persoana fizica cat si de una juridica, iar ceea ce obtii prin intermediul inregistrarii unei marci este drepturile depline asupra utilizarii ei. Marca este o imbinare de diferite simboluri, semne, reprezentari grafice sau cuvinte si cifre, imbinate intr-o forma unica. Aceasta este caracteristica unica a fiecarei marci si de aceea inainte de inregistrarea unei marci trebuie realizata o munca de cercetare pentru a te putea asigura ca nu intra in conflict cu o alta marca.

O marca poate fi inregistrata la nivel national, la nivel european sau la nivel international. O marca inregistrata la nivel national se face la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), cea la nivel european se numeste marca comunitara, iar obtinerea inregistrarii marci la nivel international ai nevoie mai intai de inregistrarea ei la nivel national. Cea mai dificila varianta este aceea de inregistrare a marcii pentru fiecare tara in parte unde vrei sa o uitilizezi, insa presupune cheltuieli mult mai mari si in acelasi timp mult mai mult timp de pierdut pentru obtinerea fiecare inregistrari in parte.

Marca comunitara este valabila la nivel european si presupune o singura aplicare, fara sa fie nevoie sa ai mai intai marca inregistrata national. Aceasta va fi valabila pentru toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Dezavantajul este in momentul in care exista o contestatie pentru acea marca din partea cuiva dintr-un anumit stat, marca nu va mai putea fi valabila in niciunul dintre aceste state. O posibila varianta este ca odata cu respingerea marcii comunitare sa poti obtine totusi marca inregistrata la nivel national.