Diverse

10 intrebari si raspunsuri despre asigurarea RCA. Ce trebuie sa stie orice sofer?

In ciuda faptului ca asigurarea RCA este obligatorie, foarte multi soferi nu stiu extrem de multe detalii despre ea. Majoritatea cauta un RCA ieftin pentru a putea fi in legalitate si pana la primul accident, asigurarea sta ascunsa undeva printre acte. Cei care isi doresc sa fie cat mai informati si cat mai bine pregatiti este bine sa se informeze in legatura cu ceea ce face aceasta asigurare auto, motiv pentru care cei de la www.romasig.ro au creat un set de intrebari si raspunsuri relevante.

Informatii importante despre asigurarea RCA

1) Ce este o astfel de asigurare? Asigurarea de Raspundere Civila Auto este singura asigurare auto obligatorie din Romania si are drept rol protectia persoanelor nevinovate implicate in accidente. Practic, cel care incheie o astfel de asigurare nu este beneficiarul ei, ci doar cel pagubit in cazul in care asiguratul este vinovat.

2) Ce este Bonus Malus? Pe toate asigurarile RCA exista o notatie de tipul B/M care se refera la Bonus Malus, un sistem de recompensa prin care soferii fara evenimente in trafic se pot bucura de preturi mai mici.

3) Cum se poate gasi un Rca ieftin? Mai mult de 70% dintre soferi aleg asigurarea in functie de pret, dat fiind faptul ca este obligatorie. Din acest motiv, un calculator RCA poate sa fie extrem de util, deoarece in felul acesta poate sa fie gasit cel mai mic pret oferit de asiguratorii romani. Evident, cel mai ieftin RCA nu este intotdeauna si cea mai buna optiune, asadar, trebuie sa se faca o analiza in detaliu a optiunilor.

4) Asigurarea RCA este valabila si in strainatate? Da, insa sub forma unei Carti Verzi. Exista 45 de tari din Europa si chiar si din afara Europei care permit despagubirile in cazul unui accident cu ajutorul cartii verzi.

5) Cine poate incheia o asigurare RCA? Orice persoana care are un autovehicul inmatriculat in Romania. Persoana care incheie asigurarea trebuie sa fie inscrisa in actele masinii.

6) Care sunt riscurile pe care si le asuma cei care nu au o astfel de asigurare? Riscul este dat de o amenda destul de usturatoare si de retinerea talonului masinii. Riscurile pot creste daca masina neasigurata este implicata intr-un accident, in conditiile inc are proprietarul trebuie sa plateasca toate pagubele pe care le-a produs.

7) Ce se intampla daca se pierde asigurarea? Pierderea asigurarii RCA nu are consecinte grave. Totusi, asiguratul trebuie sa obtina un duplicat si sa declare vechea asigurare pierduta. Acest lucru se face prin publicarea unui anunt intr-un ziar national.

8) Se poate recupera suma platita pentru o asigurare RCA? Da, insa doar in anumite conditii. Spre exemplu, se poate recupera prima daca se radiaza autoturismul iar acesta nu a fost implicat in accidente care au avut nevoie de despagubiri.

9) Ce este constatarea amiabila? Este un document prin care se pot inlesni procedurile de inregistrare a unui accident. Practic, daca exista doar pagube materiale, prin constatarea amiabila soferii pot merge direct la asiguratori, fara sa mai implice Politia.

10) Ce se intampla in cazul in care un asigurat se simte pacalit de catre asigurator? Exista anumite institutii unde se pot face plangeri, cum ar fi ANPC si ASF.