Diverse

Trichineloscopul si importanta sa vitala in depistarea trichinelozei

Majoritatea persoanelor care se confrunta pentru prima data cu termenul de „trichineloza” nu cunosc indeaproape caracteristicile, originile si consecintele acestei boli, singurul aspect vehiculat in mediul cotidian fiind acela care se raporteaza la gradul sau de periculozitate. Un lucru ingijorator asupra trichinelozei este procentul care caraterizeaza numarul de bolnavi de pe teritoriul Europei, acesta ridicandu-se la aproximativ 87%, incidenta fiind maxima in tara noastra.

Care este modalitatea de contaminare?

Persoanele care pot fi afectate de aceasta afectiune provin in egala masura din randul copiilor sau adultilor, motivul fiind reprezentat de ingerarea carnurilor crude sau prea superficial preparate a animalelor care au fost infestate in prealabil cu un parazit din familia „Trichinela”. Sintagma specifica ariei medicale ce defineste patogenii clasici ai trichinelozei este reprezentata de „trichinele” – helmitii tipici acestei afectiuni, respectiv agentii patogeni care conduc la declansarea sa. In momentul de fata, oamenii se expun unui numar destul de ridicat de „trichinele”, respectiv 11.

Animalele care pot reprezenta o sursa de contaminare sunt dintre cele mai diversificate, dintre acelea care ne inconjoara fiind de amintit caii, porcii domestici sau cei pe care ii regasim in mediul salbatic, caprele, oile si pasarile din ograda, precum si vulpile sau ursii.

Cum se poate depista carnea infestata?

Bineinteles, raspunsul aduce in prim plan un echipament performant, cunoscut sub numele de trichineloscop. Acesta nu reprezinta altceva decat un microscop specializat identificabil in majoritatea laboratoarelor veterinare, in interiorul caruia pot fi supuse probe provenite in egala maura de la animalele salbatice, dar si de la cele prezente in curtea omului. Majoritatea trichineloscoapelor reusesc sa ofere o acuratete superioara, intocmai pentru ca functioneaza intr-un regim termic specific si pentru ca ofera o marire de circa 80 x a campului supus analizei. Rapiditatea si posibilitatea de  a afisa simultan rezultatele analizei sunt doua dintre avantajele care ofera versatilitate si popularitate acestui echipamen, transformandu-l intr-un aparat indispensabil din laboratoarele veterinare.

Care sunt simptomele specifice acestei afectiuni?

Unele destul de dificil de depistat, cel putin in prima instanta. Problematica survine in momentul in care nu constientizati faptul ca in preajma dumneavoastra au fost persoane infestate, ce v-ar fi putut transmite cu usurinta boala. Insa, cumulul simptomelor este acela care reprezinta adevaratul semnal de alarma in privinta trichinelozei, de amintit fiind durerile musculare acute, slabiciunile articulatiilor, senzatiile asemanatoare frisoanelor, febra care poate depasi usor pragul de 40 de grade, precum si diareea. Insa, daca ar trebui sa alegem cateva simptome graitoare pentru trichineloza, cel mai probabil ne-am opri la echimozele existente sub unghii, eruptiile spontane care pot semana cu alergiile obisnuite, precum si edemul accentuat ce inconjoara zona pleoapelor.