Auto

Tot ce ar trebui sa stii despre RCA

Daca te numeri printre cei care au in proprietate un autovehicul in fata legii esti dator sa inchei o polita de asigurare RCA (asigurare de raspundere civila auto) prin care, in cazul in care esti implicat intr-un accident, de care te faci raspunzator, sa poti oferi despagubiri tertelor persoane care sufera o anumita paguba.

Daca doresti sa faci calculul politei de asigurare auto ai posibilitatea sa afli care sunt ofertele diferitelor companii de asigurari utilizand calculatorul RCA disponibil pe site-urile de profil.

In acest sens, merita sa vorbim putin despre riscurile asigurate prin polita RCA. Principalele riscuri pe care o astfel de polita le acopera se refera la avarierea celorlalte autoturisme implicate in accident, la eventualele cheltuieli cu judecata pe care le fac tertii intr-un proces impotriva soferului asigurat, plata unor despagubiri care sa acopere cheltuielile suportate de victime cu spitalizarea, cat si oferirea unor despagubiri pentru familiile celor care au decedat in respectivul accident.

De retinut ca fiind cel mai important aspect cand vorbim despre asigurarile RCA este ca acestea sunt marcate de obligativitate. Ce se intampla daca refuzam sa incheiem o astfel de polita si suntem prinsi conducand fara ea de politia rutiera? Vom primi o amenda destul de usturatoare, ce este cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei. De asemenea, ne vor fi confiscate documentele masinii pana in momentul in care vom putea sa probam faptul ca am incheiat o polita RCA.

Asigurarea RCA dispune de sistemul “bonus-malus”. Prin intermediul acestui sistem, soferii sunt stimulati sa aiba un comportament prevazator atunci cand se afla la volan. In cazul in care au provocat accidente rutiere in trecut din postura de soferi, acestia vor fi fortati sa plateasca in plus cu pana la 100% din valoarea politei RCA, atunci cand o reinnoim. De asemenea, in cazul in care nu au fost implicati in accidente rutiere soferii vor fi oarecum premiati prin faptul ca vor avea posibilitatea sa plateasca cu pana la 100% mai putin decat o faceau.

O asigurare RCA ieftina te scapa de probleme. In primul rand vei circula regulamentar si in al doilea rand, in cazul nefericit in care chiar vei provoca un accident nu vei finevoit sa scoti din propriul buzunar sume enorme de bani, de care dealtfel s-ar putea nici sa nu dispui in momentul respectiv