Fie ca utilizam energia electrica pentru iluminat, electrocasnice, ventilatie sau incalzirea locuintei, va vom prezenta in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru economisirea acesteia fara a diminua in vreun fel confortul.
Auditati-va energetic locuinta
Lucrul acesta il puteti realiza apeland la serviciil unui aduditor energetic. Acesta, fie ca dispune sau nu de o aparatura specializata cum ar fi camera cu infrarosu, este atestat sa elibereze un audit energetic sau certificat energetic pentru locuinta dumneavoastra.
Pentru a nu exista confuzii:
- auditul energetic – cuprinde o analiza termica si energetica a unei cladiri, pe baza careia sunt propuse solutii de reabilitare sau modernizare termica si energetica a cladirii si a instalatiilor aferente;
- certificatul energetic – document tehnic informativ ce pune in evidenta performanta energetica a cladirii;
Etansarea elementelor de anvelopa
Anvelopa unei cladiri este reprezentata de toate suprafetele elementelor de constructie perimetrale ce delimiteaza volumul interior (incalzit) al unei cladiri, de mediul exterior sau de spatii neincalzite din exteriorul cladirii.
In multe locuinte sunt intalnite elemente de anvelopa ce nu sunt etansate corespunzator, pierzandu-se astfel aer incalzit in timpul iernii sau aer rece in timpul verii. Incercati sa identificati locurile prin care se pierde caldura, de obicei aceste sunt in jurul ferestrelor, usilor, tevilor de apa, planseelor. Dupa ce ati identificat puteti actiona la etansarea suprafetelor respective.
Electrocasnicele si iluminatul
Chiar daca momentan energia electrica este relativ ieftina in Romania, cu putina atentie se poate micsora consumul acesteia. O prima masura, dar presupune un cost initial, este inlocuirea becurilor incandescente cu unele de tip led. Iluminatul cu leduri are urmatoarele avantaje: durata de viata mai lunga si iluminarea mai buna. Printre marii consumatori de energie pot fii electrocasnicele vechi, ce nu se afla intr-o clasa energetica buna, deci schimbarea acestora diminueaza drastic consumul de energie. A doua masura tine doar de locuitori: daca nu sunt necesare nu mai lasati electrocasnicele, televizoarele sau calculatoarele pornite.
Energia alternativa reprezinta viitorul
Incet, incet a inceput sa prinda contur si la noi utilizarea energiei alternative pentru incalzitul apei sau pentru producerea energiei electrice. In acest sens au aparut si programe din partea statului roman. Pompele de caldura geotermale folosesc temperatura relativ constanta Pamantului de a furniza incalzire, racire si apa calda. O alternativa viabila este utilizarea energiei solare captata de panourile fotovoltaice pentru a produce energie electrica.
Acestea sunt doar cateva sfaturi, unele dintre ele implicand costuri initiale din aceasta cauza poate nu le veti putea pune pe toate in practica. In alegerea solutilor pentru economia de energie puteti tine cont si de procentajul consumului energetic pentru locuinte.