Afaceri

Heathrow in pericol sa devina doar un aeroport local

Heathrow, cel mai mare aeroport din Marea Britanie, este in pericol sa devina doar un simplu aeroport local. Vestea vine dupa ce guvernul Marii Britanii a fost instiintat ca investitiile masive sunt necesare pentru cresterea capacitatii aeroportului. Colin Matthews, sef executiv BAA (organizatie detinatoare a aeroportului Heathrow), a precizat ca daca Heathrow devine un aeroport local, economia Londrei va fi puternic afectata.

Potrivit specialistilor, reprezentantii aeroportului mai au la dispozitie doar 15 ani pentru a mari capacitatea aeroportului, dar si specificul zborurilor. In prezent, majoritatea companiilor aeriene se axeaza pe cursele private sau pe comercializarea de bilete de avion scumpe, destinate clientilor business. In aceasta situatie, odata cu trecerea anilor, numarul de zboruri aeriene se va miscora, pentru ca pasagerii ce achizitioneaza bilete de avion la clasa business nu vor putea sustine intreaga industrie aviatica din Londra.

In prezent, Aeroportul Heathrow concureaza direct cu cel de-al doilea aeroport international, cel din Doha, a carui capacitate va creste vertiginos dupa ce va primi investitii de peste 100 de milioane de euro.Specialistii preconizeaza ca pana in anul 2016, Aeroportul din Doha va fi declarat cel mai mare aeroport din lume.

Pe de alta parte, avocatul Boris Johnson a declarat ca Aeroportul Heathrow nu poate deveni niciodata un aeroport local. Simplele speculatii, asa cum le numeste Boris, nu vor afecta programul zborurile aeriene in regiune, pentru ca Londra ramane unul dintre cele mai importante orase din lume.

In luna martie 2012, terminalul 4 a fost finalizat si dat spre utilizare, avand o capacitate de 35 de milioane de pasageri pe an. Conducerea Aeroportului Heathrow spera ca finalizarea completa a terminalului 5 sa duca la cresterea fluxului de pasageri. Pasagerii terminalului 5 vor fi deserviti in intregime de companiile aeriene British Airways si Iberia.