Turism

Ghid de calatorie – O alta valenta turistica a Turciei

Placerea de a calatori pe meleagurile straine este una comuna publicului autohton, insa nu putem sa nu remarcam faptul ca majoritatea persoanelor aleg sa viziteze in continuare aceleasi locatii foarte populare, care desi au uimit generatii intregi cu peisajele si obiectivele lor spectaculoase in plin sezon ele nu sunt la fel de ofertante si relaxante pentru turistii obositi dupa un an aglomerat. Si totusi, astazi vorbim despre Turcia – o tara ce poarta cu ea sigiliul pretios de „diamant turistic”, ea regasindu-se adesea chiar si in topurile celor mai pretentiosi calatori spontani.

Ei bine, peisajul turcesc este intr-adevar versatil si vibrant, iar in momentul in care alunecam usor spre harta acestui „colos”, pur si simplu nu ne putem opri privirea asupra unui singur punct de atractie. Desi plajele luxuriante ale Antalyei sunt un vis paradisiac pentru cuplurile cosmopolite, desi Istanbulul atrage ca un magnet privirile turistilor pasionati de shopping si personalitatile avide de multiculturalitate, totusi Turcia reuseste sa se individualizeze si prin intermediul altor artificii turistice, cristale uitate in peisajele pestrite ale acestui „inel oriental”.

Probabil nu te-ai fi asteptat sa regasesti intr-o comunitate turceasca persoane de mai multe religii care reusesc in fiecare zi sa demonteze miturile contemporane ale mentalitatilor traditionaliste. Ei bine, in centrul vechi al orasului Mardin vei avea ocazia sa explorezi armonia la cel mai inalt rang posibil, majoritatea persoanelor cufundate in acest peisaj istoric fiind emblematice pentru culturi si religii diferite, lucru total neobisnuit in conceptia unui turist european.

Si totusi, Mardinul impresioneaza din cu totul alte perspective, viziunea istorica debordanta a acestui fundal fiind una dificil de refuzat pentru aceia dintre noi care se gandesc la o escapada tematica, ancorata intr-un miez istoric intens. Exceptand unicitatea relicvelor pe care le poti identifica la orice pas, Mardinul atrage privirile curioase ale turistilor occidentali si prin bogatia gastronomica, un plus definitoriu pentru vechiul oras situat la granita sud -estica, in imediata vecinantate a Siriei.

Si pentru ca am adus in prim plan un punct istoric important al Turciei a venit momentul sa oferim un ragaz cuvenit si capitolului la care faimoasa destinatie orientala sta cel mai bine. Bineinteles, vorbim despre litoral, insa nu ne raportam la popularele destinatii vibrante care primesc anual un flux impresionant de turisti, ci ne abatem privirea spre o locatie diafana, denumita emblematic „Valea Fluturilor”.

Numele nu este nici pe departe intamplator, printre paclele luxuriante de vegetatie purtandu-si trupurile firave cele mai exotice specii de fluturi, ale caror aripi voluminoase te captiveaza de la prima vedere. Si totusi, un lucru pe care trebuie sa il mentionam cu ardoare este reprezentat de linistea ancestrala care domina fundalul cristalin al acestei plaje. „Kelebekler Vadisi” este refugiul pentru firile spontane care aprecieaza frumusetea turistica la un alt nivel, din acest peisaj lipsind cu desavarsire cladirile imense ale hotelurilor impozante de cinci stele. In locul acestora si-au facut loc, treptat, corturile spatioase ale turistilor ce isi doresc un sejur relaxant, calm si nostalgic.