Diverse

Femeile sunt mai predispuse la dependenta de analgezice

Numai anul trecut, au fost scrise mai mult de 59 de milioane de prescriptii pentru analgezice, sugerand ca 2 milioane de persoane sunt dependente de acestea, potrivit raportului din 2016 privind aditia la antinevralgice din Societatea Americana de dependenta Medicina (ASAM). Supradozele de analgezice sunt principala cauza a deceselor accidentale, iar medicamentele pentru reducerea durerilor reprezinta aproape jumatate din acestea, se mai arata in raport. Dar, in ciuda tuturor acestor statistici infricosatoare, obtinerea unei prescriptii legale pentru antinevralgice este facila.

Asta nu inseamna insa ca e simplu, mai ales pentru femei. Datorita factorilor unici societali si biologici, femeile sunt adesea plasate intr-o pozitie mai vulnerabila cu analgezice decat barbatii, explica un specialist in dependenta si director de servicii pentru femei la Centrele de tratament Caron. Hormonii le fac mai sensibile la efectele analgezicelor decat pe barbati. In plus, femeile au mai multe sanse de a abuza de medicamente prescrise pentru controlul greutatii, combaterea oboselii, combaterea durerii si auto-tratarea problemelor de sanatate mintala, potrivit ultimelor statistici de la National Institutes of Health. Si aceasta afecteaza mai multe femei decat ati putea crede – 15,8 milioane de femei au recunoscut ca abuzeaza de droguri in ultimul an, 4,6 milioane spunand ca au abuzat de medicamentele eliberate pe baza de reteta. La fiecare trei minute, o femeie din S.U.A. se duce in camera de urgenta pentru abuzul sau abuzul de analgezic.

Femeile si analgezicele sunt o furtuna perfecta, datorita mai multor factori unici. Femeile au mai multe sanse sa vorbeasca despre aceasta durere cu furnizorii de asistenta medicala si sa fie mai proactive in privinta dorintei de a gestiona stresul, anxietatea si durerea. In ciuda faptului ca femeile sunt in general mai mici si mai sensibile la efectele medicamentelor pentru durere, medicii prescriu analgezicele femeilor in doze mai mari si pentru perioade mai lungi de timp decat pentru barbati, potrivit unui studiu realizat de Centrele pentru Controlul Bolilor. Pentru a potenta problema, femeile devin dependente biologic si psihologic de analgezice in perioade mai scurte de timp si in doze mai mici decat barbatii, a adaugat raportul ASAM. „Trebuie sa fiti foarte precaut de un medic care foloseste medicamentele opioide ca prima solutie la durere”, avertizeaza Goodhart.

Chiar daca luati analgezice prescrise exact asa cum ati fost indreptate, puteti totusi sa dezvoltati o dependenta fata de ele, ceea ce inseamna ca, atunci cand iesiti din rutina – fie pentru ca prescriptia dumneavoastra nu va face bine, fie pentru ca doriti doar sa le opriti – este posibil sa aveti efecte de intrerupere. „La capatul inferior se simte ca aveti simptome cu epuizare, greata, dureri de corp si chiar febra”, explica specialistii. Dar, cu cat sunteti mai mult pe medicamente, cu atat va fi mai grava reactia corpului dumneavoastra atunci cand veti intrerupe, inclusiv varsaturi, diaree, insomnie si durere extrema, adauga acestia.

Daca aveti o problema de sanatate care duce la durere cronica, merita sa va gasiti un medic care se specializeaza in gestionarea durerii, decat sa se bazeze doar pe un medic generalist. Daca nu puteti gasi unul in zona dumneavoastra, asigurati-va ca va adresati o multime de intrebari cu privire la planul de tratament si ca va simtiti multumit de raspunsurile medicului inainte de a accepta prescriptia.