Turism

Ecoturism in Barbados

Destinatiile de vacanta precum insulele Caraibe, Barbados se refera de obicei la atractii, cocktailuri pe plaja, scaldandu-va in soare si in tratamentele de infrumusetare din hotelurile luxoase. In emisiunea de televiziune Lifestyles of the Rich and Famous, Barbados este una din cele mai bune plaje din lume pentru multimea numeroasa. Insula este locul unde cei bogati isi pot petrece timpul lenevind si relaxandu-se fara nici o grija legata de lume.

Dar epoca apatiei si a frivolitatii indiferente s-a terminat. Adevarul deranjant este ca, asa cum a spus Al Gore, lumea trece prin schimbari climatice si incalzire globala. Oamenii incep sa-si dea seama ca exista consecinte ce rezulta din zeci de ani de neglijare a pamantului. Astfel a aparut ecoturismul, din nevoia de a proteja mediul si din nevoia de a promova economia prin turism.

Ecoturismul inseamna turism ecologist. Nu este vorba doar de a merge intr-o tara, de a face niste poze, de a te distra si apoi a pleca. Acest hibrid se refera la a fi constient in ceea ce priveste mediul din tara pe care o vizitati; calatorii tintesc spre o calatorie cu impact minim, deranjand pe cat de putin posibil sistemul ecologic natural.

In ecoturism fondurile sunt directionate catre organizatii guvernamentale si non guvernamentale a caror sarcina este de a proteja mediul. Un alt obiectiv al acestui tip de turism este sa cultiva respectul si aprecierea pentru cultura si drepturile oamenilor. Turistii pot parasi tara neatinsa, dar cu mintile mai deschise si mai constiente decat inainte.

Barbados ofera excursii montane vizitatorilor care vor sa experimenteze frumusetea naturala a insulei. Inainte de a intra in excursii montane verificati orarul disponibil pe site astfel incat sa fiti sigur ca mergeti in locul potrivit. Puteti sa verificati brosurile care sunt disponibile in hotelul dumneavoastra din Barbados. Ca sa respectati filozofia ecoturismului, tineti cont de aceste reguli:

1. Stati pe poteca marcata. Evitati sa calcati pe copacii mici sau arbustii care cresc pe langa poteca. Mergeti in sir indian daca poteca este ingusta. Acest lucru se face pentru a evita largirea potecii si pentru a conserva poteca originala.

2. Nu afectati structurile vechi si siturile istorice. Insula are case istorice de plantatie care dateaza din 1700. Unele poteci montane includ o vizita in aceste locuri. Excursionistii ar trebui sa evite sa atinga aceste artefacte istorice pretioase.

3. Evitati sa lasati gunoaie. Tineti o punga de gunoi la indemana si luati initiativa de a strange orice fel de gunoi lasat in urma de catre grup. Daca vreti sa calatoriti impreuna cu animalul de companie, asigurati-va ca ati strans dupa el.

4. Fiti respectuosi cu localnicii pe care ii intalniti pe poteci. Sunteti un musafir asa ca purtati-va politicos si respectuos. Daca va imprieteniti cu localnicii calatoria dumneavoastra va fi mai memorabila si mai plina de semnificatie.

5. Urmati semnele si avertizarile. In timpul ascensiunii s-ar putea sa intalniti semne de avertizare sau bariere. Este bine sa le urmati pentru propria dumneavoastra siguranta.

6. Sa faceti excursii in grup este mai bine decat sa mergeti de unul singur. Adunati-va cu alti excursionisti si evitati sa urcati singur. De vreme ce vizitatorii nu cunosc terenul si peisajul, excursiile programate au de obicei un ghid in asa fel incat turistii sa fie in siguranta in timpul excursiei.

7. Urmati aceste reguli simple si va veti intoarce in siguranta la hotelul din Barbados, lasand insula la fel de frumoasa ca intotdeauna.