Timp Liber

Baile Felix – o statiune balneoclimaterica care evoca standardele occidentale

Dintre toate statiunile balneare de la noi din tara, singura care a reusit sa se mentina la cote occidentale, chiar si in perioada actuala este, poate, Baile Felix. Motivele sunt multiple, insa voi enumera doar cateva dintre cele mai importante:

– Apropierea de granita cu Ungaria – statiunea Baile Felix este situata la doar 8 km de Oradea si 20 de Bors. Acest lucru a facut ca statiunea sa fie intens vizitata de turisti din Ungaria si sa primeasca o infuzie de capital strain constanta, inca de dupa revolutie. Majoritatea hotelurilor si piscinelor au fost achizitionate de investitori maghiari, romani sau germani, privatizate si renovate dupa standardele unor alte statiuni celebre din zone cu ape termale, ca Hajduszoboszlo, Gyula, sau Debrecen.

– Avantajele naturale – si cand spun avataje naturale ma refer la izvoarele termice unice la noi in tara cu temperaturi extrem de ridicate (intre 45 si 112 grade Celsius) si proprietati curative de exceptie. Haideti sa vedem cateva dintre aceste proprietati: izvoarele sunt bicarbonate, oligometalice, sodice si calcice, iar namolul folosit in bazele de tratament este, la randul sau, bogat in minerale.

– Baza de tratament dezvoltata plurilateral cu facilitati moderne si conditii de calitate superioara. Aceasta are in dotare instalatii de tot felul, atat pentru aplicatii calde cat si reci. Se pot face tratamente cu parafina si namol, se poate opta pentru hidro si electro terapie, exista numeroase bazine cu apa termala, saune si sali de gimnastica. Pentru generatia mai tanara, exista facilitati de SPA cu tratamente cosmetice complexe si intensive.

– Numeroase hoteluri, pensiuni, si chiar case private isi deschis portile pentru turisti, indiferent de anotimp. Nu este si nici nu a fost vreodata o problema sa gasesti cazare Baile Felix, fie ca preferi 4,3 sau chiar 2 stele. Pe langa hotelurile mari, ramase din perioada comunista, care astazi sunt partial sau integral renovate, veti observa ca au aparut si altele noi noute, elegante si curate. Daca vreti sa inchiriati o vila sau o garsoniera pentru familia dumnavoastra, exista si aceasta posibilitate.

– Activitatile de petrecut timpul implica intreaga familie: chiar si pentru cei care nu merg la Felix pentru tratament, infrastructura bogata in restaurante, bazine, locuri de joaca pentru copii, magazine, cinematograf, terenuri pentru tenis sau fotbal, parcuri, atrag numeroase familii pentru a-si face vacanta aici, sau doar pentru a veni peste weekend la o baie. Cu greu gasesti familie in Transilvania care sa spuna ca nu a fost niciodata la Felix.

– Functionarea permanenta: poate ca pare un motiv destul de slab acesta, dar daca stam sa ne gandim, anotimpurile la noi in tara merg destul de mult spre extreme climatice. Majoritatea statiunilor sunt fie litorale (cu functionare in sezonul estival), fie montane (avand cel mai mare aflux de turisti in lunile de iarna). In aceste conditii, izvoarele termale ale Bailor Felix reprezinta un avantaj deosebit pentru capacitatea de functionare constanta.

Din fericire chiar si din punctul de vedere al promovarii, incepem sa vedem primele semne de modernizare. Lanturile de hoteluri Baile Felix au inceput sa scoata la vanzare pachete complexe la preturi atractive si sa participe la targurinde turism din toate orasele mari ale tarii. Preconizam ca in viitorul apropiat si mediu, statiunea se va extinde si mai mult, iar modernizarea intensa a infrastructurii va atrage tot mai multi turisti.