Casa

Am dreptul sa solicit o verificare PRAM in calitate de chirias?

Siguranta locuintelor este o tematica amplu dezbatuta de Asociatiile de locatari din Bucuresti, dar nu numai. Totusi, desi locatarii sunt anuntati din timp de sosirea specialistilor in verificari PRAM, de cele mai multe ori, acestea sunt amanate, lucru care poate duce la cele mai sumbre scenarii. Acest fapt se poate datora, in parte, si faptului ca aproximativ 90% dintre contractele de inchiriere a apartamentelor bucurestene nu au fost declarate la ANAF, astfel ca, din dorinta de a masca aceste nereguli, proprietarii se degreveaza de responsabilitatea acestor verificari, lasandu-i pe chiriasi sa se descurce cu aspectele care tin de intretinerea si mentenanta locuintei. In aceasta situatie, chiriasul, indiferent daca a incheiat sau nu un contract de inchieriere cu posesorul apartamentului, este indreptatit sa solicite verificarile si masuratorile PRAM necesare pentru siguranta sa deplina.

In absenta unui istoric al electricitatii, solicitati o verificare PRAM

De cele mai multe ori, chiriasii omit sa se intereseze de situatia panourilor electrice, iar multe dintre persoanele care isi ofera apartamentele spre inchiriere nu ii pun pe chiriasi in tema cu data la care s-a efectuat ultima verificare pram. Scopul acesteia este de a masura rezistenta de dispersie, care se stabileste in rezistenta solului propriu-zis, iar unii beneficiari opteaza si pentru masuratori PRAM, in cadrul carora pot fi identificate gradul de rezistenta pentru izolatia conductoarelor, analiza elementelor care protejeaza sistemul electric, dar se procede si la masurarea curentului la care se (poate) produce un scurtcircuit. Pentru a obtine informatii competente, inginerii si maistrii Electric Energy va stau la dispozitie in regim de urgenta, oferindu-va suportul necesar pentru redobandirea sigurantei locuintei inchiriate.

Multe dintre apartamentele noi sunt inchiriate fara a beneficia de buletinul PRAM

Bec perfect functionalDezvoltatorii urmaresc vanzarea, respectiv inchirierea apartamentelor, fapt pentru care multi dintre acestia nu se preocupa neaparat de respectarea prevederilor sigurantei impuse prin lege. Desi legislatia prevede periodicitatea efectuarii verificarilor PRAM, frecventa proceselor este influentata in mod direct de conditiile de utilizare a instalatiilor electrice (in cazul unui apartament nou fiind vorba despre utilizare sporadica), in timp ce apartamentele care se ofera spre inchiriere la cateva luni de la constructie nu beneficiaza de masuratorile si verificarile PRAM necesare. Este si cazul persoanelor care achizitioneaza un credit imobiliar si achizitioneaza un apartament pe care intentioneaza sa il achite pe baza chiriilor primite. Cu preponderenta in acest caz, chiriasii trebuie sa se implice si sa solicite acordul persoanei de la care inchiriaza apartamentul pentru a efectua o verificare PRAM la scurt timp de la mutarea in noua locatie.

V-ati mutat intr-un apartament inchiriat, insa nu vi s-au oferit multe informatii cu privire la ultima verificare PRAM efectuata? Expertii Electric Energy le recomanda persoanelor care se afla in aceasta situatie sa solicite acordul proprietarului pentru efectuarea verificarilor necesare la sistemul de electricitate, pentru a initia o relatie cat mai transparenta cu acesta. Totusi, in cazul in care proprietarul apartamentului nu se afla in tara, verificarile PRAM pot fi efectuate si in regim de urgenta. Mai mult, in baza unor contracte incheiate cu Electric Energy, veti beneficia in mod gratuit de consultanta de specialitate si masuratori PRAM eficiente efectuate cu ajutorul echipamentelor performante ce corespund standardelor aflate in vigoare.