Timp Liber

Despre horoscop şi previziunile astrologice

Despre horoscop şi previziunile astrologice

“O persoană înţeleaptă conduce stelele, un nebun se lasă condus de ele”.

Mulţi oameni se simt atraşi de astrologie tocmai datorita posibilităţii pe care o oferă de a se uita în viitor. Dar crezi cu adevărat că există o soartă, ceva care ne împiedică să facem ceea ce ne dorim? Sau este doar o superstiţie pentru cei naivi?

Astrologii sustin că este posibil de a prevedea posibilul viitor al unei persoane, dar, totodată, ei spun că potenţialul înseamnă doar posibilitate, nu certitudine. Nu înseamnă că un anumit eveniment prezis se va întâmpla întocmai, ci că s-ar putea întâmpla, în funcţie de condiţiile existente, precum şi de reacţiile persoanei în cauză.

Însă pentru a putea realiza o previziune astrologică cât mai corectă, un horoscop, un astrolog are nevoie, în primul rând, de datele complete de naştere ale unei persoane. De aceea horoscoapele tipice, care se găsesc în diferite ziare sau pe anumite site-uri de pe internet, se pot dovedi incorecte. Poziţia Soarelui într-o zodie este popularul zodiac, semnul solar despre care citim zi de zi în diverse horoscoape (cum ar fi: horoscop zilnic, horoscop săptămânal, horoscop lunar, sau horoscop 2016). Însă ceea ce nu se precizează în majoritatea horoscoapelor este ca fiind întocmite ţinându-se cont doar de pozitia Soarelui in zodii (făcând abstracţie de poziţionarea celorlalte planete din horoscop) ele nu pot sugera decât conturul vag al tendinţelor din jurul nostru, în nici un caz fiecare moment al zilei, sau al vieţii noastre.

Această neînţelegere poate face ca astrologia să pară ridicolă şi să trezească suspiciuni asupra valabilităţii ei,. Pentru că fiind doar 12 zodii şi milioane de oameni, nu este cu siguranţă posibil pentru sute de mii de oameni să aibă parte de evenimentul care este prezis într-un horoscop, cum ar fi horoscop zilnic.

Totuşi, este posibil ca un horoscop să fie corect?

Ei bine, astrologii ne spun că un horoscop (o previziune astrologică) nu este diferit de o prognoză meteo, de exemplu. Meteorologul studiază reacţiile posibile ale naturii în condiţiile existente, iar astrologii studiază reacţiile posibile ale persoanelor în condiţiile predominante. Şi, la fel ca meteorologii – care în zilele noastre folosesc imaginile prin satelit, în loc de a studia direcţia vântului cu un deget, sau după culoarea cerului – mai multe informaţii au, mai precis reuşesc să prognozeze cum va fi vremea într-un anumit interval de timp. Realizarea unui horoscop complex, în funcţie de datele complete, este foarte diferit de o prognoză realizată ţinându-se cont doar zodia în care este născută o persoană, în felul acesta nemaiavând nimic de-a face cu ghicitul!

Asemeni meteorologilor, astrologii au urmărit efectele în anumite condiţii şi, prin această experienţă, au încercat să-i consilieze pe alţii şi să-i înveţe cum să acţioneze în concordanţă cu momentul respectiv – să conştientizeze anumite oportunităţi pe care anterior ar fi trecut neobservate, dar şi să evite să facă o mişcare greşită într-un moment nepotrivit.

Astrologii au făcut un studiu serios al psihicului uman, şi pot anticipa comportamentul probabil al unui individ în anumite împrejurări, cam în acelaşi fel ca un psiholog.

Horoscopul poate fi văzut că o hartă a noastră personală, un “potenţial” destin. Cuvântul “Potenţial”, cum am spus mai la începutul articolului, are o mare importanţă.

O hartă astrologică indică o direcţie, dar trebuie să înţelegem calea corectă pe care trebuie să o luăm, dacă vrem să ajungem la destinaţie fără dificultate. Mulţi oameni cred că soarta ne dictează viitorul, fără să îşi dea seama că noi trăim aici şi acum, şi acţiunile şi deciziile noastre în momentul de faţă ne afectează în permanenţă viitorul.

Meteorologii ne avertizează de posibilitatea de a ploua, de exemplu, permiţându-ne să ne adaptăm circumstanţelor, să ne luăm la noi o umbrelă, de exemplu. Astrologii ne avertizează şi ei asupra posibilităţilor, la fel că meteorologii, însă e alegerea fiecăruia dacă ţine cont de ele sau nu.