În luna iunie mi-am luat primul meu aparat de aer condiţionat pentru apartamentul în care locuiesc cu soţia şi copilul meu. Sincer să fiu, am fost destul de reticent, chiar speriat, auzind atâtea lucruri negative despre efectele pe care acest aparat le-ar avea asupra sănătăţii. Recunosc că ăsta a fost motivul principal care m-a oprit până acum să îmi cumpăr şi eu un aparat de aer condiţionat. Canicula de vara trecută şi teama de a mai trece din nou prin aşa ceva, cred că a fost motivul principal pentru care am renunţat să mai ascult folclorul din jurul acestui subiect şi am decis să cumpăr şi eu un astfel de aparat.
Mi-am luat un aparat de aer condiţionat tip mulți+spliter, cu o unitate externă şi două unităţi interne în cele două dormitoare. Echipa de specialişti cu care avea contract magazinul de la care mi-am cumpărat aparatul mi-a montat unitatea externă într-un loc aerisit şi uscat, la o distanţă mai mică de 5 metri de cele două componente din dormitoare, fără ca aparatul să-mi deranjeze vecinii nici prin zgomot şi nici prin circulaţia forţată a aerului.
Acum regret doar că m-am zgârcit să îmi montez un spliter şi în living, considerând că acolo nu e aşa mare nevoie şi pot face o mică economie. Am tot auzit că aceste aparate de aer condiţionat consumă foarte mult curent electric şi m-a cam speriat un pic ideea de a mi se umfla mult factura de întreţinere. Cum mi-am luat un aer condiţionat modern, cu sistem inverter, care are un consum de energie mult redus faţă de sistemele clasice şi funcţionează doar atunci când temperatura creşte peste un anumit nivel pe care şi-l setează fiecare cum doreşte, factura de curent n-a fost nici pe departe aşa mare pe cât mă aşteptam să fie.
Pentru a evita şocul termic despre care tot auzisem că se produce la cei care au aparate de aer condiţionat, mi-am pus aparatul de aer condiţionat să îmi ofere în casă cu 10 grade mai puţin decât erau afară. A fost cea mai bună decizie pentru a ne simţi bine atât în casă, cât şi atunci când trebuie să ieşim afară pentru că adaptarea organismului se face uşor la această diferenţă de temperatură. Cum am avut grijă să montăm aparatele interne pe pereţi în aşa fel încât aerul să nu fie suflat spre paturile unde dormim, am scăpat şi de problemele de sănătate care pot să apară când stai mult timp sub bătaia aerului acestor aparate.
Cu toate avantajele astea m-am pricopsit însă şi cu soacra-mea care a decis să stea vara la noi de dimineaţa până pe la 6 seara când venim amândoi acasă de la serviciu, mai ales că a constat cât de mult bine îi face aerul din casa noastră problemelor ei de inimă. Dar, cel puţin ne face curat în casă şi ne aşteaptă cu mâncare proaspăt gătită pe când vine copilul de la şcoală şi noi de la muncă.
Trăgând o linie, am constat că aparatul de aer condiţionat a fost cea mai bună şi mai sănătoasă investiţie pe care am făcut-o în ultimii 5 ani în locuinţa mea.