Ai pornit o noua afacere si esti gata sa faci pasul urmator, un pas esential de altfel in promovarea produselor tale: sa devii vizibil online. Cu alte cuvinte iti creezi un web site prin care sa dai sfoara in tara ca existi si ca ai ceva de spus in domeniu tau. Ai gasit deja un nume de domeniu care suna bine, l-ai achizitionat… si acum? Ce urmeaza? Va trebui sa gasesti o companie care sa iti ofere web hosting pentru site-ul tau. Ce inseamna acesta si cum iti dai seama ce fel de hosting iti trebuie, vei afla de la noi.
In termeni simpli, gazduirea web sau web hostingul este inchieirerea de spatiu pe un server. Un site nu este doar numele unui domeniu, ci un folder care contine fisiere, imagini, text, poze, casute de mail si altele, unite de un cod (care poate fi in HTML, PHP, Flash sau un alt limbaj de programare web). Pentru ca orice persoana cu acces la internet sa poata vedea colectia de fisiere alcatuita de tine, aceasta trebuie sa fie gazduita undeva, pe un calculator cu acces la internet, care este numit server.
Nu orice computer poate fi server. Acesta are instalat un software special, care permite primirea de cereri din partea utilizatorilor de internet, pentru fisierele de pe site-ul tau, stocate pe el si care poate trimite aceste fisiere spre utilizatori, pentru ca acestia sa le poata vizualiza. Ca sa facem o analogie, un server este ca un chelner care iti ia comanda si iti aduce mancarea de la bucatatie, intr-un restaurant.
Pe langa faptul ca asigura vizibilitatea fisierelor tale de catre orice persoana din lume, un web host, iti ofera si alte servicii. Cel mai important dintre acestea este capacitatea de primi si de a trimite mailuri si de a creea adrese de mail cu numele domeniului tau. In functie de cat este de complex site-ul tau, un server poate avea si alte softuri instalate care sa permita rularea de programe direct pe site, accesarea unor baze de date, vizualizarea de videouri, si alte functii pe care le vei gasi folositoare.
Cand cumperi un pachet de web hosting, vei vedea ca trebuie sa achiti o suma lunara. Din aceasta face parte chiria spatiului pe hard disk, latimea de banda si mentenanta zilnica a serverului: acesta trebuie sa stea online 24 de ore din 24, in fiecare zi a saptamanii. In plus are nevoie de conditii speciale de securitate si mediu pentru a functiona fara intrerupere.
Serverele se tin de obicei in centre de date care asigura conectare la internet cu viteze foarte mari, si conditii optime de functionare, iar angajatii acestora sunt de cele mai multe ori ingineri cu cunostinte tehnice specializate. Poti transforma chiar calculatorul tau de acasa intr-un server daca chiar vrei, insa este mult mai ieftin si mai convenabil pentru majoritatea persoanelor sa cumpere hosting de la firme care se ocupa cu asta si isi cunosc domeniul cel mai bine.
Exista bineinteles mai multe feluri de hosting, iar pentru detalii de acest gen, ar fi bine sa ceri o oferta de la diferiti furnizori pe care ii gasesti pe internet, pentru ca acestea variaza in functie de nevoile fiecarei persoane/firme si de dimensiunile si complexitatea site-ului care urmeaza sa fie gazduit.