Diverse

Bomba atomica – efectul ciuperca

Raspunsul este nu, dupa analiza fundatiei nipo-americane Radiation research foundation, care studiaza si tine sub control radiatiile provocare de bombele atomice aruncate peste Hiroshima si Nagasaki. Dupa 64 de ani de la explozia bombelor asupra acestor doua localitati japoneze radioactivitatea rezultata este slaba, echivalenta cu cea naturala prezenta peste tot.

Bombele atomice din Hiroshia si Nagasaki au explodat in aer, respectiv la 600 si 503 m inaltime. Radioactivitaea care s-ar fi absorbit in mod cumulativ ramanand in hipocentru (punctul solului vertical cu explozia bombei). ‘

Din 1945 pana astazi se estimeaza 0,8 gray ( unitatea de masura a efectelor biologice a radioactivitatii) in Hiroshima si 0,3 – 0,4 gray la Nagasaki. Dosa mortala pentru om este de 3 – 4 gray. Radioactivitatea in aceste localitati s-a diminuat rapid cu trecerea timpului: dozele citate anterior s-au absorbit in primele 5 zile de la explozii.

Elementul cel mai periculos este ceziu-134, care are timp de injumatatire (adica se reduce la jumatate transformandu-se in alte elemente) in doi ani.