Tehnologie

Avantajele si dezavantajele tipurilor de imprimanta

Una dintre cele mai renumite (daca nu cumva cea mai renumita) companie producatoare de imprimante si consumabile este Hewlett-Packard sau pe scurt, HP. Compania a fost infiintata in anul 1939 de doi fosti colegi ai Universitatii Stanford, William Hewlett si David Packard, sub indrumarea unuia dintre profesorii lor. Ce este interesant si de retinut in istoria HP este locul unde aceasta a fost infiintata, un prim sediu cum s-ar spune si anume intr-un garaj din apropierea regiunii Palo Alto (California), loc in apropierea caruia in momentul de fata se inalta cladirea cu sediul principal al companiei.

In anul 2002 HP a fuzionat cu o alta companie celebra la acea vreme si a carui nume este inca specificat pe diversele produse comercializate sub acest brand si anume Compaq.

In momentul de fata, HP este un renumit producator de laptopuri, calculatoare, statii de lucru, camere digitale si imprimante. Cele din urma par a fi cele mai de succes produse dat fiind faptul ca HP ocupa locul 1 pe aceasta piata unde isi da batalia cu celalalt mare producator, Canon.

In ultima perioada imprimantele de tip inkjet au inceput incet, incet sa piarda teren in fata modelelor laser ce folosesc tonere in loc de cartuse imprimanta, dar oricat de mult s-ar dori ca imprimantele de tip inkjet sa dispara acest lucru nu se va intampla curand.

HP produce cum era si de asteptat ambele tipuri de imprimante, dar cele mai de succes produse par a fi multifunctionalele inkjet si acest lucru se datoreaza fiabilitatii lor.

Pentru a ne crea o imagine de ansamblu asupra celor doua mari tipuri de imprimante, laser si inkjet am sa va prezint mai jos avantajele si dezavantajele fiecarui tip in parte.

Avantajele imprimantelor de tip inkjet:

  • raportul calitate/pret este probabil cel mai bun argument favorabil achizitiei unei astfel de imprimante. Costurile aferente sunt si ele semnficativ mai mici fata de cele ale imprimantelor laser.
  • calitatea ridicata la tiparirea color. Unele modele de imprimante (seria Photosmart de exemplu) sunt construite special pentru imprimarea de fotografii.
  • imprimantele inkjet sunt ergonomice ocupand un spatiu extrem de mic in comparatie cu cele de tip laser care sunt voluminoase.

Dezavantaje:

  • nu pot tipari la viteze mari si nu pot tipari cantitati foarte mari

Avantajele imprimantelor de tip laser:

  • principalul avantaj il reprezinta viteza de printare net superioara. Odata incalzita imprimanta aceasta poate printa extrem de repede paginile deoarece pulberea folosita la printare nu necesita uscare.
  • costuri mai mici pentru cantitati mai mari. Datorita capacitatii mari a tonerelor, costurile per pagina cu o imprimanta laser sunt mult mai mici fata de cele ale imprimantelor inkjet.
  • cu ajutorul imprimantelor laser se pot tipari detalii (in cadrul paginilor de tip text) care nu pot fi tiparite cu o imprimanta inkjet

Dezavantaje:

  • ocupa mult spatiu
  • nu se preteaza pentru acasa decat daca se vor tipari volume mari de pagini periodic

Date fiind aceste caracteristici fiecare utilizator poate sa-si aleaga tipul de imprimanta care crede ca i se potriveste.

De specificat ar mai fi si faptul ca multe modele de imprimante multifunctionale pe inkjet marca HP au cartuse reincarcabile, lucru ce poate influenta achizitia unui model anume. De asemenea, unele cartuse se pot gasi si in variantele compatibile pe piata (la costuri mai mici), dar adaca nu doriti sa pierdeti din calitatea imaginilor ideal ar fi achizitia unor cartuse HP originale la pretul corect.