Diverse

Alegerea vinului perfect

Daca esti unul din majoritatea oamenilor care nu stiu mare lucru despre vinuri, poti afla in acest articol cateva informatii utile despre cum vinurile ar trebui sa acompanieze mancarurile.

Cea mai veche si poate cea mai cunoscuta regula este ca vinurile albe sunt bune pentru carne alba iar vinurile rosii pentru carne rosie. Desi lucrurile sunt ceva mai complexe, regula asta este buna de luat in seama in cazul unui incepator. O alta regula usor de aplicat este ca in cele mai multe cazuri gustul mancarii si cel al vinului trebuie sa se contracareze.

Asta inseamna ca gustul mancarii si al vinului trebuie sa se mascheze complet reciproc. Vinurile consumate in timpul mesei trebuie sa sporeasca gustul mancarii actionand ca un agent de curatare al gurii, facand astfel ca fiecare inghititura sa fie la fel de buna ca prima. Regula este valabila si in cazul mancarii.

Daca simti gustul vinului sau al mancarii in timp ce o consumi pe cealalta, probabil nu ai facut cea mai buna alegere. In zilele noastre e mai greu sa potrivesti mancarurile cu vinul pentru ca retetele culinare folosesc din ce in ce mai multe ingrediente cu, bineinteles, din ce in ce mai multe arome. Regula care trebui aplicata in acest caz este alegerea vinului in functie de consistenta. Astfel o mancare grea va trebui acompaniata de un vin greu si invers.

Principala metoda de determinare pentru combinatiile vin – reteta culinara este echilibrul de dulceata, aciditate si amaraciune intre cele doua. Este destul de usor sa determini vinul potrivit analizand caracteristicile retetei si ale vinului.

Daca este servita o mancare dulce se potriveste un vin mai dulce. Pentru mancaruri amarui este recomandat un vin amarui. Cel mai bun mod de a stabili aciditatea unei retete este sa iti dai seama daca mancarea respectiva ar fi mai buna daca mai adaugi aciditate.

De exemplu, daca pui lamaie la un peste inseamna ca este recomandat un vin mai acid. Vinuri albe acide sunt: Rieslingul, majoritatea vinurilor spumante si vinul alb de Bordeaux. Vinuri acide rosii sunt sortimentele de Pinot Noir. Vinuri dulci albe sunt anumite sortimente de Riesling. Vinul de Porto este un vin rosu dulce. Vinurile albe amarui nu sunt foarte multe dar vinurile rosii amarui sunt Merloturile, Cabernetul si Sauvignonul.