Diverse

Variante de încălzire în locuințe pentru a face economie în sezonul rece

Vremurile când energia electrică era mai ieftină au trecut și noile tarife trebuie suportate de consumatori. Creșterea costurilor de operare a condus la prețuri mai mari ale energiei electrice. Prețurile la cărbune, gaze și petrol au crescut foarte mult. Chiar și prețurile la lemne de foc vor fi mai mari în iarna aceasta.

Specialiștii spun că încălzirea globală are un efect asupra prețului energiei electrice în sensul că în această perioadă de încălzire, centralele nucleare și pe cărbune au fost nevoite să încetinească performanța.

În România prețurile energiei electrice sunt în continuă creștere și probabil acest lucru va fi pe termen lung. Românii vor fi nevoiți să suporte tarife mai mari la energia electrică și de aceea caută furnizori de energie electrică în București care să le ofere anumite condiții mai avantajoase ca până acum. O parte din români decid să schimbe furnizorul de energie electrică, mai ales că procedura este rapidă și simplă.

Românii pot face economie cumpărând o centrală pe lemne și astfel pot asigura o temperatură optimă în locuință prin intermediul pardoselii sau a caloriferelor (ca echipamente de încălzire). Aceasta poate funcționa 30 de ore cu lemne, deșeuri din lemn și brichete de rumeguș. Desigur în mod normal autonomia centralei este mai mare, de aproximativ 3-5 zile dacă se folosesc cărbuni drept combustibil, dar aceștia sunt mai scumpi. Prin folosirea combustibilului de acest fel (lemn, cărbune) se încălzește o suprafață de 20-400 mp.

Pentru a instala o centrală pe lemne românii au nevoie de o autorizație specială. Centrala pe lemne oferă un randament mai bun ca alte centrale termice, este mai eficientă decât centrala pe gaz. Desigur ea trebuie conectată la un echipament de încălzire prin pardoseală sau calorifere. Are nevoie de combustibil solid (lemne, cărbuni), astfel arderile sunt mai lente și eficiența mai bună. Lemnul este mai ieftin decât cărbunele, deci este mai indicat în acest caz drept combustibil. Centrala poate funcționa și independent, fără echipament de încălzire, desigur în funcție de dimensiunea spațiului de încălzit. Durata de eliberare a căldurii la centrala pe lemne este mai mare ca în cazul altor centrale termice. Desigur este nevoie de alimentarea continuă cu lemne sau cu cărbune.

Românii care aleg o astfel de variantă de încălzire trebuie să știe că au nevoie de aproximativ 10-35 mc de lemne pentru o iarnă. Desigur centrala pe lemne poate fi utilizată mai puțin dacă locuința este izolată eficient, astfel consumul ei va fi redus.

Centrala cu lemne este ideală pentru încălzirea casei, a cabanei sau a unei case de vacanță. Ea poate fi folosită și pentru încălzirea a doua sau chiar trei case care sunt situate una lângă alta. Este bine ca distanța între aceste locuințe să nu fie foarte mare pentru a se obține eficiență maximă. Sunt necesare câteva calorifere pentru fiecare casă (fiecare calorifer ar trebui să aibă mai mulți elemenți), astfel încălzirea va fi mai bună. Se poate folosi și încălzirea prin pardoseală mai ales în cazul camerelor, sau a dormitoarelor. Deși investiția este puțin mai mare, ea merită datorită avantajelor: încălzirea este eficientă și econoamă.

 

Centrala pe lemne este avantajoasă mai ales pentru locuințele și casele mari. Combustibilul solid nu este foarte scump, iar aerisirea camerei de ardere este realizată prin sisteme inovative la centralele moderne. Foarte important este ca metalul cazanului să fie de calitate, rezistent, să nu îmbătrânească ușor. Întreținerea unei centrale pe lemne este simplă, rapidă, se face la anumite intervale de timp. Randamentul unei centrale pe lemne este de 100%. Poate inițial pare un produs scump, dar merită! Banii investiți se recuperează într-o perioadă scurtă de timp.

O astfel de soluție este ideală mai ales pentru proprietarii de case care nu sunt racordați la rețeaua de gaze. Cei care locuiesc în zone de munte unde combustibilul – lemnul – se găsește la prețuri acceptabile cu siguranță apreciază acest sistem de încălzire avantajos. În loc de lemne se poate folosi drept combustibil cărbunele, brichetele de rumeguș, deșeurile lemnoase. Centrala pe lemne este perfectă pentru încălzirea spațiilor mari, a locuințelor care au și 400 mp.