Diverse

Sisteme de siguranta pentru electropalane

Dintre sistemele de ridicare de greutati pe un santier, cele mai des folosite sunt electropalanele de diferite feluri. Pentru ca sunt atat de utilizate, posibilitatea de a se produce accidente este  mai mare decat la alte utilaje existente si folosite pe santier, dar care sunt mai rar intrebuintate. Din acest motiv sistemele de siguranta sunt multiple si acopera intreaga gama a posibilitatilor de accidentare.

Siguranta in urcare si in coborare. Siguranta la urcare se refera la scaderea vitezei de ridicare a sarcinii (franare) inainte de inaltimea maxima (cea la care este instalat scripetele). Siguranta la coborare are rolul de a preveni accelerarea nedorita a sarcinii la coborare ca urmare a fluctuatiilor tensiunii curentului de alimentare a motorului electropalanului. Astfel de fluctuatii ale tensiunii de alimentare sunt frecvente pe un santier de constructii, si apar ca urmare a folosirii simultane a unui numar ridicat de consumatori.

Electropalanele sunt proiectate sa  functioneze fara probleme la tensiuni de alimentare intre 210-235 V, deci sunt perfect capabile sa functioneze normal intr-un interval de tensiuni rezonabil, dar daca electromotorul ramane fara curent pe durata coborarii sarcinii, este posibil ca aceasta sa cada sub actiunea propriei greutati, si daca nu ar exista acest sistem de protectie impotriva autogenerarii, sa loveasca solul si sa distruga oameni si materiale.

Avand in vedere efortul urias pe care il fac electropalanele pe un santier de constructii, primele piese supuse uzurii sunt angrenajele, si in special cele ale reductorului. Din acest motiv, pentru o rezistenta marita, partile componente ale angrenajelor sunt fabricate din otel, au dantura elicoidala pentru a mari suprafata de contact a dintilor, iar pentru gresare, angrenajele sunt cufundate intr-o baie de ulei care asigura gresarea corespunzatoare a partilor care se angreneaza.

Motoarele care actioneaza palanele este obligatoriu sa fie protejate la supra-sarcina prin protectie termica.

Cablurile electropalanului sunt imbracate in neopren pentru a evita deteriorarea acestora, mai ales ca pe santier, cablurile lucreaza in aer liber uneori in mediu cu umezeala ridicata, ceea ce ar putea conduce la accidente electrice. Totodata, neoprenul care imbraca cablurile este si un bun izolator termic pentru perioada de iarna.