Cugetari

Renunta sa mai fii timida

Este important sa identifici motivele pentru care ai devenit o persoana timida si sa iei atitudine. Incepand de acum esti deschisa comunicarii iar parerea ta conteaza!
Vrei sa te simti importanta dar timiditatea iti pune bariere. Incepe de astazi un joc: fii exact persoana pe care ti-o doresti. Nu te mai gandi la emotia din interior si concentreaza-te pe actiunile tale.

Strange puternic mana pe care ti-o intinde un strain cand faceti cunostinta, priveste-l in ochi cand iti rostesti numele si zambeste larg inainte de a-i raspunde la prima intrebare. Unor femei le sta bine timide. Dar probabil ca isi doresc o schimbare. Timiditatea tine in special de modul in care am fost crescuti, de experiente din copilaria noastra.

Parintii incearca sa isi protejeze prea mult copilul si nu isi dau seama de urmarile actiunilor lor. Cei care de mici si-au dezvoltat abilitatile sociale si au reusit sa vorbeasca cu strainii fara sa se straduiasca foarte mult devin sociabili. Cei carora li s-a interzis sa vorbeasca cu necunoscutii s-au inchis in ei si le este mult mai greu sa isi dezvolte prietenii sau relatii.

Daca si acum iti este foarte greu sa intri in discutii cu strainii ar trebui sa apelezi la un ajutor calificat si pentru inceput sa intri intr-o librarie sa cumperi cateva carti de specialitate. Oricum, statistic 55% din oameni sunt timizi si au probleme atunci cand trebuie sa vorbeasca in fata unui grup de oameni. Primul pas este sa inveti sa respiri atunci cand ai emotii.

Ca sa poti face acest lucru intr-o situatie de stres va trebui sa exersezi cand esti calma. La capitolul dezvoltare personala vei gasi o serie de exercitii de respiratie ce te vor ajuta. Al doilea pas este sa identifici o persoana increzatoare in grupul tau de prieteni sau poate chiar intr-un serial TV si sa-i analizezi si copiezi comportamentul. O persoana increzatoare isi impinge pieptul in afara, sta drepata, zambeste in stanga si in dreapta. Priveste in ochi interlocutorul si atunci cand intra in incapere parca spune: uita-te la mine! Imita-i pe cei care au succes si invata in fiecare zi ceva nou.

Citeste, pune intrebari, descopera! In Statele Unite, fobia sociala este a treia problema psihiatrica, in ordinea frecventei. Doua studii romanesti (efectuate de Teodorescu si colaboratorii in 1996 si 1997) au evidentiat absenta diagnosticului de fobie sociala, pe perioada luata in studiu (1 an), atat in foile de observatie dintr-un spital cat si in fisele dintr-un serviciu ambulator de psihiatrie.