Auto

Avantajele anvelopelor allseason

Ce sunt anvelopele all season despre care auzim atat de mult vorbindu-se si mai ales, este adevarat ca le putem lasa pe masina tot anul? E bine, in acest articol incercam sa va raspundem la aceste intrebari si chiar la mai multe. Pe scurt, acest tip de anvelope sunt create sa reziste bine la diferite tipuri de mediu (sau conditii de vreme). Le puteti folosi si atunci cand asfaltul este incins, si atunci cand este dimpotriva, umed si rece. Daca locuiti intr-o tara cu un climat bland, cum ar fi Italia sau Grecia le puteti lasa fara grija pe masina tot timpul. Insa in Romania, in timpul iernii, apar ninsori abundente, polei si chiar gheata pe carosabil si, din acest motiv, va recomandam ca pe perioada iernii sa va montati cauciucuri de iarna, optand pentru anvelope all season doar pentru celelalte trei anotimpuri.

In ziua de astazi tot mai multe persoane au ales sa-si monteze anvelope all season. Ba chiar masinile noi se vand acum echipate cu astfel de anvelope. Motivul este evident, evitarea cheltuielilor cu doua seturi de cauciucuri si schimbarea lor repetata dupa fiecare doua sezoane. Anvelopele all season sunt o optiune viabila si pentru ca exista intr-o mare varietate de stiluri, inclusiv cauciucuri pentru performanta sporita sau cauciucuri sport pentru masinile sportive. Sunt disponibile in aproape orice dimensiune de la cea standard a unei Dacia Logan pana la cea gigantica de anvelope camion sau TIR. Nu puteti spune ca acest lucru nu este logic, pentru ca toate masinile au parte de conditii variate de trafic, atat cele de uz personal cat si , mai ales cele care trasporta marfa sau pasageri pe distante lungi.

Singurul dezavantaj major al anvelopelor all season este , asa cum spuneam mai devreme, ca in conditii extreme de zapada si gheata pe carosabil, nu sunt la fel de eficente precum cauciucurile de iarna. Acestea din urma sunt fabricate dintr-un cauciuc mai moale, special creat pentru a avea o anumita tractiune si aderenta cand temperaturile sunt scazute, iar suprafata este alunecoasa. Cand aceste conditii de vreme de manifesta pe parcursul mai multor luni in fiecare an, un sofer cu anvelope all season nu este in deplina siguranta. Riscul de a derapa este foarte mare, oricat de atent ai fi. Si atunci, mai bine optezi pentru doua seturi de cauciucuri. Daca totusi zapada sau poleiul sunt razlete in zona in care traiesti, o alta optiune ar fi sa iti montezi lanturi pe anvelope all season in momentele in care vremea este foarte nefavorabila. In unele tari este obligatoriu pentru toti soferii sa aibe la ei tot timpul lanturi pentru anvelope.

Chiar daca anvelopele all season par sa fie perfecte pentru masina ta, verifica prima daca producatorul. Fiecare fabricant de cauciucuri are propriile sale standarde de calitate pe care le respecta. Acestia au si un set de indicatii si sfaturi pentru fiecare utilizator in parte. De exemplu, pot sa iti spuna sa inlocuiesti anvelopele mai des, sau sa le rotesti intre ele la o anumita perioada de timp. Daca te pricepi cat de cat la masini, atunci stii regula de baza: piesele care te vor tine cel mai mult, sunt cele mai scumpe. Este valabila si pentru anvelope. Asa ca investigheaza putin reputatia producatorului si garantia care ti se ofera, inainte sa le cumperi.