Situat in Dobrogea de Nord, Municipiul Tulcea, aflat pe malul drept al bratului cu acelasi nume, este resedinta celui de-al patrulea judet ca marime din tara. Judetul Tulcea este situat in asa fel incat sa fie accesibil atat de pe Mare cat si de pe Dunare de catre navele maritime, ceea ce constituie un mare avantaj comercial.
Odata ajunsi aici, majoritatea turistilor aleg ca prima destinatie Dunarea, cunoscuta ca al 2-lea fluviu al Europei si al 26-lea din lume, izvoraste din Muntii Padurea Neagra, ulterior varsandu-se in Marea Neagra. Acesta strabate 10 tari si 4 capitale ale Europei, iar din lungimea totala a acestuia, de 2860 km, pe parcursul carora aduna afluenti din 17 tari, mai mult de o treime fiind de pe teritoriul Romaniei.
Fiind considerat un obiectiv important, turistii care vin aici, fie sa viziteze fauna si flora, fie la pescuit, se pot caza in pensiunile din Tulcea, care, pe langa faptul ca ofera conditii de cazare foarte bune, incanta turistii cu diverse feluri de mancare, de la cele traditionale la cele mai interesante specialitati din peste.
De asemenea, cei care se cazeaza aici sau vin doar intr-o scurta vizita, pot face o plimbare cu micile vapoare puse la dispozitie pentru a vedea speciile rare de pasari de pe Dunare, precum si padurile de salcie, arin sau plop, care cresc pe grindurile fluviale.
Turistii care viziteaza judetul Tulcea, pot opta si pentru vizitarea Institutului de cercetari Eco-Muzeale, care are in subordine 4 muzee: Muzeul Deltei Dunarii, de Arta, situat in apropierea falezei Dunarii, Arheologie si Muzeul de Etnografie.
Muzeul de Stiintele Naturii “Delta Dunarii”, cunoscut si ca muzeu al Deltei Dunarii, este bine sa fie vizitat inainte de a calatori in Delta, pentru a putea afla cateva informatii generale despre acest fluviu.
Chiar daca Dunarea este un fluviu important, nu reprezinta singurul obiectiv turistic cu care se mandreste judetul Tulcea. Ajunsi aici, turistii au ocazia sa viziteze Farul Observator, situat pe malul stang al Dunarii sau pot opta pentru a vizita Sulina, unicul oras cu functie de port al Deltei Dunarii unde pot admira plaja pe tarmul marii, cheiul pitoresc de-a lungul caruia se insira case vechi, farurile sau cimitirul maritim.
Localitatea Sfantu Gheorghe merita vizitata datorita plajei salbatice, care se intinde pe o lungime de aprox 38 km, insa turistii nu pot pleca de aici fara sa viziteze Portul Sfantu Gheorghe. Curiosii pot vizita acest obiectiv important doar naval, din portul Tulcea.
Locurile de cazare din aceasta zona, indiferent ca este vorba de hoteluri, vile sau pensiuni, ofera posibilitatea turistilor sa-si petreaca cateva zile pe aceste meleaguri.
Este bine de stiut faptul ca judetul Tulcea se mandreste si cu numeroase biserici si manastiri importante, cele mai multe putand fi vizitate in Niculitel, un sat cu istorie, situjat in nordul Dobrogei, intr-o zona depresionara larg deschisa spre nord la poalele dealurilor Niculitelului.
Judetul Tulcea merita sa fie vizitat si cunoscut de toata lumea, fiind un judet cu o activitate economica bine dezvoltata datorita santierului naval existent aici.