Cugetari

Cum sa faci fata criticii

Imagineaza-ti ca ti-ai injunghia prietenul intr-un moment de furie. In timp ce lama cutitului patrunde tot mai adanc in piept, el incepe sa urle ingrozit de lovitura nasteptata si de durerea care i-a cuprins intreg corpul ca o gheara invizibila care incearca sa il sfasie.
Raul pe care il facem!

Imagineaza-ti ca ti-ai injunghia prietenul intr-un moment de furie. In timp ce lama cutitului patrunde tot mai adanc in pieptul, el incepe sa urle ingrozit de lovitura nasteptata si de durerea care i-a cuprins intreg corpul ca o ghiara invizibila care incearca sa il sfasie. La un moment dat, din cauza socului se prabuseste. Din fericire cineva a chemat deja salvarea si este dus de graba la spital. Chiar daca isi va reveni, urma lasata de cutit il va urmari toata viata.

Ti se pare incredibil? Si chiar daca ai fi facut asa ceva, o data ce ai realizat care este raul actiunii tale, nu vei mai repeta acest act niciodata. Si totusi, multi dintre noi facem acest lucru in fiecare zi – ii ranim pe cei dragi. Folosim cutite invizibile care nu lasa urme de sange. Arma pe care o alegem este CRITICA. Raul pe care il facem este la fel de mare si de puternic ca si cand am folosi un cutit adevarat.

Critica noastra afecteaza stima lor de sine. Noi suntem oamenii in care ei au incredere nemarginita, iar critica noastra ii face sa-si puna la indoiala abilitatea, puterea, capacitatea lor. Si pana sa-si revina din prima lovitura, noi atacam iar si iar. Cum putem sa fim atat de cruzi? S-ar putea sa fim inselati de arma pe care o folosim si de rana victimei pentru ca ele sunt invizibile. Dar de ce suntem atat de viciosi? Din cauza nesigurantei noastre.

Cum ne putem indrepta? Data viitoare cand vom vrea sa folosim cuvinte dure la adresa altora, ar trebui sa luam o pauza si sa ne imaginam ca acel cutit exista. Cand o sa ne dam seama de raul pe care putem sa il provocam persoanei de langa noi, vom putea reflecta la ceea ce avem de spus.

Cateodata nici nu ne dam seama de ceea ce facem. Sa punem in practica un exercitiu: amintiti-va de cate ori folositi pe zi cuvantul „dar” . Sa va ajut un pic: doua prietene discuta „Astazi mi-am cumparat o rochie noua pentru nunta.”, „Da, foarte bine, ca oricum erai in intarziere, hm..dar tot ti se vede burta”.

E ca si cum i-ar spune „Tot grasa esti”. Kilogramele in plus pot fi o problema, dar toata lumea stie ca nu critica ci incurajarea duce la scaderea in greutate.