Diverse

Aparatul ortodontic, o alternativa pentru implantul dentar

Aparatul ortodonticProblemele inregistrate la nivlul cavitatii bucale sunt dintre cele mai diversificate,insa nu singulare sunt situatiile in care pacientii se prezinta la consult cu unul sau mai multi molari care au cazut prada cariilor. Iar daca in anumite circumstante problemele pot fi rezolvate prin intrermediul micilor reparatii, uneori pacientii ajung la medicul stomatolog cu dinti lipsa, lasandu-i medicului o paleta mai restransa de alternative.

In mod clasic exista doua variante pentru pacientul care se prezinta la consult cu un dinte lipsa. Pe de-o parte, se poate efectua o lucrare proteica, insa aceasta procedura implica si slefuirea dintilor care se regasesc in vecinatatea celui lipsa. Cum multi pacienti prefera sa evite interventiile la ceilalti dinti sanatosi, medicului stomatolog ii mai ramane optiunea implantului dentar. Caci, privind in mod obiectiv, inlocuirea radacinii naturale cu un implant dentar de calitate reprezinta o procedura care nu afecteaza cu nimic aspectul si sanatatea dintilor din jur.

Avand in vedere progresul constant al stomatologiei, era greu de crezut faptul ca specialistii se vor putea raporta in continuare doar la aceste doua variante. Evolutia este un fapt implinit in momentul de fata, insa necesita respectarea unei conditii din partea pacietului pe care stomatologul il are in fata. Cerinta este ca acesta sa aiba molarii de minte intr-o stare mai mult decat buna, astfel incat sa se poata realiza tractionarea lor spre golul produs de dintele lipsa. Cum se poate realiza acest lucru?

Destul de simplu, raspunsul constand intr-un tratament de lunga durata cu ajutorul aparatului dentar. Desi nu este o procedura la fel de rapida precum cea a implantului, intervalul necesar pentru inchiderea spatiilor goale ridicandu-se la pragul de 24 de luni, tot mai multi pacienti sunt atrasi de aparate dentare, caci ele elimina riscurile specifice interventiilor chirurgicale.

Iar daca am stabilit faptul ca purtarea aparatului dentar este o solutie pe termen lung, interesant ar fi sa parcurgem si un ghid de intretinere al acestui „accesoriu”. Pornind de la metoda de constructie a aparatului ortodontic, care implica braketi, arcuri, inele, carlige si elastice, una favorabila pentru crearea multiplelor spatii, mancatul devine o sarcina dificila pentru pacient. Intre aceste spatii regulate se pot infiltra resturi de mancare pe care trebuie sa le eliminati din cavitatea bucala, caci altfel exista riscul ca placa bacteriana sa se dezvolte intr-un mod alarmant.

Un prim sfat ar fi acela de a nu uita sa practicati periajul dupa fiecare masa servita, indiferent ca vorbim despre un fel de mancare principal sau despre o simpla gustare. Pentru un randament superior, recomandat ar fi sa investiti in periutele profesionale, destinate persoanelor care poarta aparate dentare. In momentul actual exista doua modele apreciate in magazinele de profil, primul avand un design cu un sant central, in timp ce al doilea poseda o constructie in forma de con sau cilindru.

De ajutor este si apa de gura, mai ales ca riscul de aparitie al cariilor creste exponential din momentul in care incepeti sa purtati aparat. Pentru un plus de siguranta, solutiile care prezinta in a lor compozitie fluoruri si clorhexidina sunt primele pe lista, ele oferind si un invelis protectiv fatetelor dentare. In completarea periajului des si a apei de gura se prefigureaza un alt aliat, sub forma atei dentare. Insa, nu trebuie sa intrati in posesia oricarui model, ci trebuie sa apelati la ata dentara special configurata pentru purtatorii de aparate dentare. Cu ajutorul unui capat special, ea permite curatarea facila a arcului ortodontic, dar si ingrijirea in profunzime a dintilor. Daca nu sunteti familiarizati cu senzatia imprimata de folosirea atei dentare, atunci puteti apela cu incredere la dusul bucal.