Aceasta este o intrebare foarte frecventa, mai ales pentru cei care nu stiu exact semnificatia fiecarui cuvant si tind sa le considere sinonime. Dar ce inseamna mobilitatea si este ea una si aceeasi cu flexibilitatea?Care este diferenta dintre flexibilitate si mobilitate?
Primul lucru de retinut este faptul ca mobilitatea nu este sinonima cu flexibilitatea. Oamenii au folosit flexibilitate si mobilitate dintotdeauna, dar recent a fost un impuls pentru a separa cele doua concepte. Asta pentru ca „mobilitatea” si „flexibilitatea” sunt concepte diferite (desi conectate) care au implicatii diferite.
Flexibilitatea se refera la abilitatea tesuturilor conjunctive de a se alungi temporar. De exemplu, daca tesuturile dvs. conjunctive sunt ca o capcana de degete chinezeasca, cantitatea de material nu se schimba de fapt, nu o puteti face sa creasca, dar puteti contracta acest lucru. De fapt, este fizic imposibil sa se prelungeasca un muschi, deoarece capetele sunt atasate de oase la o articulatie.
Atunci ce este mobilitatea, mai exact? Mobilitatea este capacitatea dvs. de a muta un muschi sau un grup muscular printr-o serie de miscari in soclul comun cu control Si pentru a misca un muschi cu control, ai nevoie de putere. Mobilitatea este o indicatie a modului in care ne miscam in mod eficient. Flexibilitatea este o parte a mobilitatii, dar forta, coordonarea si constientizarea corpului sunt, de asemenea, elemente ale mobilitatii.
Cea mai usoara modalitate de a intelege diferenta este sa va ganditi la flexibilitate ca pasiva si la mobilitate ca activa. Flexibilitatea poate ajuta la mobilitate, insa flexibilitatea extrema nu va imbunatati performantele dvs. Mobilitatea este importanta pentru prevenirea ranilor si performanta antrenamentului.
Expertii incep sa realizeze ca este de fapt mobilitatea, nu flexibilitatea, cea care scade prejudiciul, creste sanatatea articulatiei si reduce durerea articulatiei. Aceasta deoarece mobilitatea abordeaza toate elementele care limiteaza miscarea si performanta. Corpul tau va compensa in mod natural mobilitatea slaba, care de obicei se manifesta ca o forma proasta care nu va limita doar performanta, ci ar putea duce la rani. Ca instructori, un obiectiv comun pe care cei mai multi il aud de la sportivii care se simt limitati de miscarea lor este ca vor sa devina mai flexibili, dar 98% din timp, asta inseamna ca vor sa-si imbunatateasca mobilitatea. De exemplu, daca nu va puteti atinge degetele de la picioare, probabil presupuneti ca nu sunteti flexibili, dar este la fel de probabil ca nu aveti mobilitate de sold.