Pana nu demult, se credea ca aceasta boala afecteaza doar persoanele in varsta. Total neadevarat!
Se vorbeste tot mai des despre factorii favorizanti ai aparitiei osteoporozei. Printre ei, se numara menopauza si lipsa estrogenului, stilul de viata nesanatos, varsta inaintata. Cu toate acestea, medicii au constatat ca din ce in ce mai multe femei tinere sunt diagnosticate cu boala care slabeste oasele.
Categorii de risc
Printre femeile tinere care se afla in pericol de a face osteoporoza, se numara sportivele de performanta, care sufera de anorexie sau bulimie. Este vorba, de fapt, de toate persoanele la care nivelul estrogenului sufera scaderi majore, cele care au dereglari importante ale ciclului menstrual. Nu trebuie ignorate nici femeile care tin diete drastice, mai ales daca se priveaza de cantitatea importanta de calciu din lactate si branzeturi.
De cat calciu ai nevoie
Pentru ca o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si minerale este foarte importanta pentru a preveni aparitia osteoporozei nu doar la tinerete, ci de-a lungul intregii vieti, trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:
-orice femeie tanara trebuie sa consume 1.300 miligrame de calciu pe zi. Un pahar cu lapte de 3 ori pe zi asigura in jur de 75% din necesar. Daca se adauga un iaurt, problema este ca si rezolvata.
-alimentele cu cel mai mare continut de calciu sunt branzeturile, laptele, iaurtul, sardinele, legumele cu frunze verzi (spanac, guile, stevie), cerealele (porumb, grau, ovaz, ect.), soia.
Stiai? Exista situatii in care femei ajunse la premenopauza, fara a se incadra in nici una dintre categoriile de risc, sufera de osteoporoza. Este asa-nunita osteoporoza idiopatica, fara cauza depistata.