Afaceri

Doriti sa va infiintati propriul SRL? Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati

pasi infiintare firmaAsa cum multi dintre voi deja stiti, infiintarea unei firme incepe cu un pas simplu si anume stabilirea principalului obiect de activitate pe care il va avea compania in cauza, acest lucru realizandu-se in functie de clasificarea codurilor CAEN. Exceptand obiectul principal de activitate, dumneavoastra veti avea la indemana optiunea de a selecta si alte coduri din lista, trecandu-le pe o pozitie secundara.

Urmatorul pas este acela de a va alege forma juridica, SRL -ul fiind cea mai populara dintre variantele pentru care opteaza antreprenorii. In continuare, dumneavoastra trebuie sa verificati daca numele pe care il doriti este disponibil, rezervarea sa efectuandu-se la Registrul Comertului. Unul dintre acei pasi infiintare firma care o sa va ridice probleme serioase este reprezentat de stabilirea sediului social, sediu pe care trebuie sa il inregistrati la ANAF. Acesta poate lua forma oricarui spatiu in care sunteti proprietar, ori la care aveti acces prin intermediul unui act de comodat. Daca spatiul este unul individual, atunci lucrurile vor fi mai simple. Daca este reprezentat de un apartament dintr-un bloc, atunci acordul vecinilor este imperativ, acestia avand drept de „veto ” in stabilirea sediului social.

Dupa ce rezolvati toate problemele legate de sediul social, inseamna ca a venit momentul sa apelati la un avocat pentru ca acesta sa realizeze actul constitutiv. In cadrul acestui document sunt trecute datele de identificare ale asociatilor, incepand cu numele, prenumele, CNP-ul, dar si domiciliul ori cetatenia, urmand a se specifica si forma juridica pe care asociatii au ales-o in prealabil. Exceptand datele de identificare ale asociatilor, actul constitutiv trebuie sa prezinte in desfasurarea sa si informatii referitoare la sediul social, la domeniul de activitate al companiei, precum si functia pe care o va primi fiecare asociat in parte. Semnaturile in varianta originala si specificatiile referitoare la atributiile financiare care revin fiecarui asociat reprezinta alte doua informatii esentiale care trebuie sa se regaseasca in continutul actului constitutiv.

In momentul in care actul constitutiv este gata, dumneavoastra aveti un termen legal de 15 zile pentru a va inmatricula firma la Registrul Comertului, pas pe care il veti indeplini fie pe cont propriu, fie prin intermediul avocatului la care ati apelat pentru a va construit dosarul. Inainte de a inmatricula firma este necesar sa va deschideti un cont la banca in care sa depuneti capitalul social, a sa valoare fiind stabilita pentru fiecare forma juridica in parte.

Cu dovada platii primita de la banca, dar si cu dosarul complet pe care l-ati realizat conform instructiunilor, dumneavoastra puteti merge la Registrul Comertului pentru a va inmatricula firma. Daca respectati conditiile legale ce se aplica in astfel de situatii atunci in mai putin de o saptamana va veti putea bucura de un raspuns afirmativ. Un ultim pas pe care trebuie sa il luati in considerare este acela de a completa trei formulare in timpul vizitei la Registrul Comertului, respectiv o cerere, o declaratie pe proprie raspundere si un vector fiscal.